All mat lagas från grunden.
I princip allt bröd bakar vi själva.
Mycket kravmärkt & ekologiskt.
All frukt är ekologisk eller kravmärkt.
Allt kött är svenskt & om möjligt ekologisk
All fisk är MSC-märkt (för hållbart fiske) och oftast även KRAV-märkt

På Asken tycker vi att det är viktigt att både vuxna och barn vet var maten kommer ifrån.
Både från jord till bord. Vi ser maten maten som en integrerad och central del i verksamheten.

Köket är öppet och placerat mitt i den dagliga verksamheten så att barnen skall se vad som lagas och hur. Doften av varje måltid sprids i lokalerna och eftersom vi bakar i princip allt bröd själva så doftar det nästan alltid nybakat bröd i förskolans lokaler.

Genom att odla med barnen och se hur olika grönsaker växer & smakar främjar vi deras nyfikenhet och vilja att/ våga att, smaka på nya saker. Dessutom bidrar detta till att barnen får en ökad förståelse för vår jord och miljö.

Vi arbetar också med konceptet ”Veckans Kock”. Då får de äldsta barnen turas om att vara med i köket och laga lunch. Detta är otroligt uppskattat och gör även det att barnan blir mindre rädda för nya livsmedel och maträtter. Vi äter mycket Grönt på Asken, dels för att det är hälsosamt men också för att värna om vårt jordklot.

Riktlinjerna är att vi äter vegetariskt två dagar i veckan, kött en dag, fisk en dag och fågel en dag.